Τα παιδιά της γειτονιάς μου Reviewed by Momizat on . Τα παιδιά της γειτονιάς μου τρέχουν βιαστικά να προλάβουν το πρωϊνό σχολικό λεωφορείο, πεταλίζουν γρήγορα επάνω στα ποδήλατα τους τα θαμπά χειμωνιάτικα απογεύμα Τα παιδιά της γειτονιάς μου τρέχουν βιαστικά να προλάβουν το πρωϊνό σχολικό λεωφορείο, πεταλίζουν γρήγορα επάνω στα ποδήλατα τους τα θαμπά χειμωνιάτικα απογεύμα Rating: 0
You Are Here: Home » ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ » Τα παιδιά της γειτονιάς μου

Τα παιδιά της γειτονιάς μου

kaloydi_roylaΤα παιδιά της γειτονιάς μου τρέχουν βιαστικά να προλάβουν το πρωϊνό σχολικό λεωφορείο, πεταλίζουν γρήγορα επάνω στα ποδήλατα τους τα θαμπά χειμωνιάτικα απογεύματα , λυγίζει ο ώμος τους από το βάρος των σχολικών τσαντών και των μουσικών οργάνων. Όταν συναντιόμαστε στα δίστρατα και στις διασταυρώσεις των κοινών μας δρόμων μου πετάνε ένα χαμογελαστό «γειαα» και χάνονται γρήγορα σε μια κατωφέρεια. Λίγο παρακάτω τα περιμένει ενας αγώνας, μια επιτυχία.

Ο Γιώργος Καλούδης μαθητής γυμνασίου διαπρέπει στα Μαθηματικά. Στον περυσινό διαγωνισμό της  Μαθηματικής εταιρείας εγκρίθηκε η συμμετοχή του για τον εφετινό. Η αδελφή του Ελένη έχει γράψει δύο βιβλία και ευελπισθεί για την έκδοση τους.

Η Αλεξάνδρα Καλούδη μαθήτρια Λυκείου ταξίδεψε  πριν από λίγες μέρες στην Αγγλία με την σχολή χορού της Σαμάνθα Σπύρου και παρουσίασε με επιτυχία την προσωπική της χορογραφική δημιουργία .

Ο  Σπύρος Καλούδης  μαθητής δημοτικού αθλείται και εκπαιδεύεται  ως τερματοφύλακας στην ακαδημία ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Αγωνίζεται για μια μελλοντική κατάταξη του σε μεγάλη Ευρωπαϊκή ομάδα.

Η Μιράντα Καλούδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δασιά της Κέρκυρας. Λόγω της καταγωγής της μητέρας της από την Ελβετία σπούδασε και διαμένει  στη Βασιλεία. Η Μιράντα διαπρέπει ως σχεδιάστρια μόδας, οι δημιουργίες της έχουν βραβευθεί σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς με την επωνυμία MDK. Tα ενδύματα της νεανικά σε αποχρώσεις του γκρί , του γαλάζιου, λευκά αέρινα και διαυγή έχουν μια ονειρική χάρη χωρίς να χάνουν την πρακτική χρησιμότητα τους.

Με χαρά παρακολούθησα τον Κώστα Καλούδη αριστούχο μαθηματικό να εκθέτει τις απόψεις του σε τοπικό κανάλι ως εκπρόσωπος πολιτικής παράταξης. Σοβαρός, μετρημένος αλλά και με τον αυθορμητισμό της νιότης έδειχνε να γνωρίζει καλά τα κοινωνικά προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Τα παιδιά της γειτονιάς μου στρέφονται στις τέχνες, στις Καλές Τέχνες, στον αθλητισμό, στους κοινωνικούς αγώνες. Αποτελούν παράδειγμα ελευθέρωσης από τη ροπή στις ναρκωτικές ουσίες.

 

Δεν είναι μόνο όμως αυτά τα παιδιά της γειτονιάς μου

 

Είναι και εκείνα τα  κορίτσια και τα αγόρια που εργάζονται σκληρά και εξαντλητικά με αυτούς τους μισθούς πείνας για να συνεισφέρουν στα έξοδα των σπουδών τους ή στην αρρώστεια των γονιών τους .

Είναι αυτά τα κορίτσια, τα πολύ όμορφα κορίτσια, που αρνούνται να αποδεχθούν οποιοδήποτε χρηματισμό, παρα χαμογελώντας συνεχίζουν το σκληρό αγώνα της επιβίωσης. Είναι αυτά τα ευγενικά αγόρια που εργάζονται σε δυό δουλειές και ονειρεύονται ένα σπίτι με τη δική τους οικογένεια.

 

Δεν είναι μόνο όμως αυτά τα παιδιά της γειτονιάς μου

 

Είναι τα  παιδιά, αγόρια και κορίτσια, μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Κορακιάνας «Σπύρος Καλούδης». Τα περισσότερα άπειρα από γεωργική καλλιέργεια, κάθε Κυριακή πέρυσι, αγωνίστηκαν για την αποψίλωση και καθαρισμό του κήπου του  Καστέλλο ή βίλλα Μιμπέλι. Έτσι από μόνα τους χωρίς να έχουν γνωρίσει το κτίριο εν ακμή , θεωρώντας το σπίτι τους , όπως έπρεπε να είχαν κάνει οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες και τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια, ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό  ενός σπάνιου Ιστορικού κτιρίου. Δεν χρειαζόταν πολλά ο κήπος του Καστέλλο όλα αυτά τα χρόνια  για να λάμπει κι όχι να ζέχνει.

Στον καλλιτεχνικό τομέα αυτά τα παιδιά για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος ζωντάνεψαν την πλατεία του χωριού της Κάτω Κορακιάνας με τα Κερκυραϊκά πετεγολέτσα. Τα κείμενα ανήκουν στην κα Νικολούζου Αναστασία, η σκηνοθεσία στον κ. Ρουβά ενώ όλοι οι ηθοποιοί ήσαν αυθόρμητοι και πειστικοί. Το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά μαζί με τη συμμετοχή της χορωδίας Φαιάκων απέσπασαν από τις τετράγωνες οθόνες τον κόσμο και τον ένωσαν στην πλατεία του χωριού του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Τα παιδιά της γειτονιάς μου να ευνοήθηκαν από την σύνοδο Δία Πλούτωνα ή μεταφέρουν αρχές και αγωνιστικότητα από τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους ή απλά ενεργοποίησαν τις εσωτερικές τους δυνάμεις και ξέφυγαν από την τυποποίηση και την επιδιωκόμενη νάρκωση;

            Ότι και να συμβαίνει απαντάω πάντα στο βιαστικό τους «Γειααα» με  ένα  «γεια και στο καλό».

 

(είναι λογοτέχνης)

Leave a Comment

Scroll to top
dev www.westmedia.gr